Coleslaw

Coleslaw. Dat klinkt toch anders dan ‘koolsla’, lekkerder, smeuïger. Er zijn natuurlijk vele varianten, maar deze van BBQ-Helden.nl vind ik persoonlijk de lekkerste. Je hoeft de gesneden kool en wortel niet eerst te blancheren, maar de truc zit ‘m het pekelen aan het begin, dat maakt de bite iets gaarder. En de dressing met appelciderazijn is goddelijk en is nog gezond ook. In plaats van mayonaise kan je ook alleen maar yoghurt of haver fraîche doen, maar met mayo wordt de coleslaw toch iets voller.

Ok, genoeg ge-analiseer, here it comes

De dressing:

  • 125 gram (1 klein bakje) haver fraîche
  • 100 gram mayo
  • 50-100 ml appelcider azijn (naar smaak)
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel (grove) mosterd
  • ½ theelepel maanzaad

De salade:

  • 1 witte kool
  • 5 wortels of 1 flinke winterpeen
  • 2 zuur frisse appels zoals Granny Smith, geschild en zonder klokhuis
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zout

Maak eerst de dressing, dan kan ie even ‘familie’ worden in de koelkast. Doe de ingrediënten bij elkaar en vogel een beetje met de suiker en de azijn totdat het naar je smaak is. Mijn voorkeur is fris met een matig zoetje; de honing zoet natuurlijk ook al.

Haal je Magimix (als je die hebt) uit de kast en snij de appels, kool en wortel(s) in dunne julienne reepjes. Nu komt de truc. Doe alle gesneden groente en fruit in een kom en doe de suiker en zout erin. Maak je geen zorgen, dit was je er straks weer uit. Na 10 minuten vormt zich een plasje vocht onderin en tegelijk ‘gaart’ het dusdanig, dat de hele harde bite eraf is.

Nu is het een kwestie van heel goed uitspoelen en droog maken in de slacentrifuge. Daarna de dressing erdoorheen scheppen en de coleslaw is klaar. Het lekkerste is het als je het een dag van tevoren klaarmaakt. Of een dag later opeet…

Dit bericht is geplaatst in Salade. Bookmark de permalink.