Tatadataaa! ofwel, Tarte Tatin…

Beetje irritant ben ik wel, ik kan ’tarte tatin’ niet zeggen zonder het op een tatadataaa! te doen. Maar goed, het is taart, ooit bij toeval bedacht door 2 Franse zusjes Tatin die een appeltaart bakten. Deze taart is met pruimen, maar kan ook met peer. Of appel. En voor de health gekkies onder ons (waaronder ik), is deze taart met speltbloem. De kunst is om de taart om te keren zonder dat de gesmolten – en dus hete – suiker over je handen loopt. Bakken op eigen risico dus. Komt ie:

Benodigdheden:

  • 225gr rietsuiker
  • 1 pond niet al te rijpe pruimen
  • 200gr (room)boter op (kamer)temperatuur
  • 2 theelepels speculaaskruiden of meer naar smaak
  • 4 eieren
  • 200gr speltbloem, wel even door de zeef halen
  • beetje zout

Verder:

  • 1 springvorm 24cm
  • bakpapier
  • Mixer en mengkom
  • bakspatel
  • oven, voorverwarmd op 160°C

Doe een vel bakpapier over de losse bodem van de bakvorm en klem dan het bakblik er weer eromheen. Dan heb je de gesmolten suiker straks wat beter onder controle als je de taart straks omdraait.
Vet de bodem en de rand in met boter. Strooi dan op de bodem 2 eetlepels rietsuiker.

Het ziet er dan ongeveer zo uit:

Halveer de pruimen, verwijder de pit en leg de pruimen met de gesneden kant naar beneden in de bakvorm. Of met de billen omhoog, zo u wilt. Ongeveer zoals hieronder. Op dit plaatje waren de pruimen nogal groot, dus halveren was niet genoeg. Zo netjes hoeft het allemaal dus niet.

Klop met de mixer in de mengkom de boter met de rest van de rietsuiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout tot één homogeen mengsel.
Pas daarna de eieren er stuk voor stuk doorheen kloppen.
Nu stoppen met kloppen en met de spatel de bloem er in delen voorzichtig doorheen spatelen. Als je dit te ruw doet en gaat lopen roeren, dan roer je de lucht eruit en wordt de cake klef.
Beslag is klaar en schenk alles over de pruimen.
Taart in de oven en bak de taart 1 uur. Test met een saté stokje of de cake gaar is. Als het stokje droog blijft, is de cake gaar (wel erin prikken).
Cake een kwartiertje laten afkoelen, omkeren op een bord. Leg een groot bord omgekeerd op het bakblik met de taart en draai het geheel dan (snel!) om (tatadataaa!).

Heerlijk met een klodder crème fraîche of slagroom

Dit bericht is geplaatst in Gerechten. Bookmark de permalink.